Wijkwebsite Schilderswijk Groningen
voor Kostverloren en de Schildersbuurt

  • Slider_01.jpg
  • Slider_02.jpg
  • Slider_03.jpg
  • Slider_04.jpg
  • Slider_05.jpg
  • Slider_06.jpg
  • Slider_07.jpg
  • Slider_08.jpg
  • Slider_09.jpg
  • Slider_10.jpg

Meubelfabriek Nederland 175Kb 
Blekerstraat 12
 
Als wijkbewoner altijd al nieuwsgierig geweest naar het verhaal achter het prachtige Jugendstilpand aan de Blekerstraat 12?
 
Het markante gebouw waarin ooit de meubelfabriek 'Nederland' van J.A. Huizinga was gevestigd?
Kom dan naar het Veenkoloniaal Museum Veendam en bezoek de tentoonstelling 'J.A. Huizinga: meubelfabrikant'. De allereerste expositie ooit die over leven en werken van deze bijna vergeten Groninger handelt.
Het jaar 1915, de Westersingel in hartje stad Groningen. In de 'Meubelfabriek Nederland' van J.A. Huizinga is het een en al bedrijvigheid en klinkt van alle kanten het geklop en gezaag van de tientallen werknemers die bezig zijn de meubels te vervaardigen waarmee de fabriek sinds haar oprichting in 1889 een onweerlegbare reputatie heeft opgebouwd. De eigentijdse ontwerpen zijn zeer in trek en te koop bij de betere woninginrichtingszaken in heel Nederland.J.A. Huizinga
Stijlkamer Huizinga Expositie
Goed honderd jaar later is de faam van de 'Nederland' echter geheel verdampt en vindt de naam 'Huizinga' alleen nog weerklank bij een handvol kenners en liefhebbers. Sic transit gloria mundi: alle roem is vergankelijk. In het geval van Huizinga echter is die vergankelijkheid ál te vroeg ingezet en toe aan een rehabilitatie. Het Veenkoloniaal Museum geeft met de tentoonstelling 'J. A. Huizinga: meubelfabrikant' de 'Nederland' haar vooraanstaande plek in de kunst- en cultuurgeschiedenis terug die ze verdient.
Een verhaal apart binnen de tentoonstelling vormt het oeuvre van de 'houtsnijder' WillemHaver (1870-1937). Haver werkte van 1893 tot 1917 bij de firma Huizinga en ontwikkelde zich tot meester-meubelmaker en gaf onder andere leiding aan de leerling-houtsnijders.
Locatie: Veenkoloniaal Museum Veendam
Tot en met 6 maart 2016
 
 
Schilderswijk Groningen,
met dank aan Marleen Dohle
Text Size

Zet uzelf in het spotlight

 

In deze rubriek willen we extra aandacht besteden aan verenigingen en instellingen, die in onze wijk actief zijn. Hun activiteiten kunnen we hier extra in het spotlicht zetten.
 
Hieraan zijn geen kosten verbonden. Alleen wat tijd, om eventueel samen met ons een leuke artikel met foto's samen te stellen en u zo aan de wijk presenteren.
 
Neem contact met ons op via email: webmaster@schilderswijkgroningen.nl We antwoorden en op uw verzoek kunnen we u ook terugbellen.
 
Daarnaast mag u natuurlijk ten alle tijde nieuwsitems van uw vereniging c.q. instelling bij ons melden, voor plaatsing op de Homepage in de rubriek NIEUWS of een eventueel beschikbare andere rubriek.
 
 
Joop Dollekamp, webmaster
Schilderswijk Groningen april 2017