Wijkwebsite Schilderswijk Groningen
voor Kostverloren en de Schildersbuurt

  • Slider_01.jpg
  • Slider_02_Kostverloren.jpg
  • Slider_03.jpg
  • Slider_04_Kostverloren.jpg
  • Slider_05.jpg
  • Slider_06_Kostverloren.jpg

Wijkkrant voor wethouder“Bedankt voor deze prachtige wijkkrant”, zegt wijkwethouder Roeland van der Schaaf als hij van bewoners van de Schildersbuurt een speciale editie van de ‘Schilderwijk’ krijgt uitgereikt.

Want deze krant heeft een speciaal thema: ‘burgerparticipatie’. Dat is niet toevallig, want het bruist in de wijk van de initiatieven, waarbij bewoners en gemeente samen kijken naar dromen, kansen en mogelijkheden. Het heeft zin om je te organiseren en in gesprek te gaan met de gemeente. Dat blijkt wel uit de speciale editie van wijkkrant ‘Schilderswijk’.

In 6 artikelen beschrijven bewoners waarom zij de samenwerking met de gemeente hebben gezocht en wat de resultaten zijn. Bewoners en gemeente zijn goed op weg, is de conclusie.

Invloed op eigen woonomgeving
Neem het volgende voorbeeld. Twee jaar geleden protesteerden bewoners bij de gemeente tegen de voortdurende uitbreiding en verhoging van studentenpanden (‘optoppen’), maar kregen nul op het rekest. “Er bekroop ons meer en meer het gevoel dat de gemeente meer de belangen diende van de vastgoedjongens dan van de bewoners.” En uiteindelijk, toen de bewoners zich realiseerden dat ze het niet moesten hebben van de ‘redelijkheid’ van de behandelend ambtenaar, kwamen ze tot de conclusie: “Wilden we meer invloed op onze eigen woonomgeving, dan moest dat bij onszelf vandaan komen en moest de politiek ons daar de ruimte voor geven.”

Keerpunt
De bewoners investeerden daarop flink in contacten met de politiek. En dat heeft ze, naar eigen zeggen, ‘geen windeieren gelegd.’ Ze mochten meepraten over beleidsregels die werden gehanteerd wanneer de gemeente nog afwegingsruimte heeft bij een ingediend plan. Resultaat: optoppen in de Schildersbuurt is niet meer haalbaar. Een keerpunt, volgens de tevreden bewoners.

Aanpassing bestemmingsplan
En het mes snijdt aan 2 kanten. Bewoners kregen van hun kant meer begrip voor de positie van de gemeente, die een plan niet kan afwijzen als het binnen de kaders van een bestemmingplan blijft. Dit soort rechtszekerheid hoort, zo formuleren ze het zelf, ‘bij de fundamenten van een rechtsstaat’. Toch konden ze zelf ervaren dat óók een bestemmingsplan kan worden aangepast, als de kwaliteit van de omgeving en de leefbaarheid van een buurt in het geding is. “We hebben veel invloed kunnen uitoefenen op regels in het nieuwe bestemmingsplan”, constateren ze tevreden.

Wijkwelstand
Bovenstaand voorbeeld heeft geleid tot het experiment ‘wijkwelstand’: een eigen welstandsteam dat wil bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de wijk. Het team heeft periodiek overleg met de gemeente over bouwplannen en vergunningen in de buurt. Misschien koopt het team in de toekomst wel zélf panden op om ze te onttrekken aan kamerverhuur. Plannen zijn er genoeg. En de gemeente ondersteunt waar ze kan.

Dromen en doen
Een energieneutrale wijk, aansluiting op het warmtenet: de werkgroep Panorama Schilderwijk droomt zich diverse stippen op de horizon met als thema’s veiligheid, duurzaamheid, leefbaarheid en architectuur. Maar het blijft niet bij dromen. Samen met energieleverancier Grunneger Power en de gemeente verkeren plannen voor plaatsing van zonnepanelen op het nabij gelegen Alfacollege in een vergevorderd stadium. De bewoners hebben de smaak te pakken: “De kwaliteit van onze buurt is niet alleen een zaak van de gemeente. Een leuke buurt maak je met elkaar.”

Subtiel spel
Kortom: het loont om in gesprek te gaan met de gemeente. Maar de bewoners geven ook aan dat er nog veel te leren valt. Hoe zorg je dat bewoners met elkáár in gesprek gaan? En hoe breng je initiatieven naar bewoners toe? Roeland van der Schaaf: “Ook als gemeente hebben we nog te leren. We moeten oppassen dat we een initiatief niet gaan overnemen. Daarom is het goed om af te spreken wat de rollen en verhoudingen zijn.” Beide partijen zijn het eens: de samenwerking is nog een subtiel spel. Maar de spelers hebben zin om het te spelen.

De wijkkrant Schilderswijk verschijnt in een oplage van 4200 en is ‘uitverkocht’. Wil je een digitaal exemplaar ontvangen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van Intranet Gemeente Groningen - door Jothea Brouwer - cummunicatiemedewerkster