Wijkwebsite Schilderswijk Groningen
voor Kostverloren en de Schildersbuurt

  • Slider_01.jpg
  • Slider_02_Kostverloren.jpg
  • Slider_03.jpg
  • Slider_04_Kostverloren.jpg
  • Slider_05.jpg
  • Slider_06_Kostverloren.jpg

Open Joodse Huizen Gezin van GelderTijdens Open Joodse Huizen vertellen we elkaar verhalen over het joodse leven in en om de Tweede Wereldoorlog. Open Joodse Huizen is een programma van het Joods Cultureel Kwartier i.s.m. lokale organisaties en particulieren. Op 4 mei doen we in de Schilderswijk op 3 plaatsen mee aan de Open Joodse Huizen. Het zijn de volgende plekken:
11.00 en 12.00 uur H.W. Mesdagstraat 72 (wijkgebouw Op Mars)
12.00 en 13.00 uur H.W. Mesdagstraat 13
13.00 en 14.00 uur Taco Mesdagstraat 37
 
 

11.00 en 12.00 uur H.W. Mesdagstraat 72 (wijkgebouw Op Mars)

Titia Hemminga over het gezin Van Gelder en onderzoekers van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen over drie verzetsstrijders die hun leven gaven om anderen te redden.

Titia Hemminga vertelt over het gezin Van Gelder: vader, moeder en drie kinderen. 74 jaar geleden waren zij de bewoners van haar huis, in de H.W. Mesdagstraat. Ze overleefden de oorlog niet, net als 200 andere Joodse bewoners van de Schilderswijk. Eugène Brandligt, Jan Meijer en Bernard Nienhuis waren wijkgenoten die in verzet kwamen en dat met de dood hebben moeten bekopen. Leden van de onderzoeksgroep van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen vertellen over hun leven.

12.00 en 13.00 uur H.W. Mesdagstraat 13

Lucie Dijksterhuis over het gezin Meijer Levie en het echtpaar Fürst, die allen in Auschwitz werden vermoord.

Lucie Dijksterhuis, lid van de onderzoeksgroep van Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, verhaalt over de bewoners van H.W. Mesdagstraat 13. Het gezin van Meijer Levie bestond uit meerdere generaties. Van grootvader Levie tot het in kamp Westerbork geboren meisje Friedel: iedereen is gedeporteerd en omgebracht. Op hetzelfde adres woonde het echtpaar Fürst-Hacker. Zij waren uit Midden Europa naar Nederland gekomen om veiligheid te vinden, maar ook zij werden vermoord in Auschwitz.

13.00 en 14.00 uur Taco Mesdagstraat 37

Bertien Minco vertelt over haar familieleden en over de vijftienjarige Alfred Kuhn die vanaf dit adres werd weggevoerd.

Carel Hijman Minco gaat in 1923 samen met zijn vrouw Wilhelmina Kats en hun kinderen Carolina en Emanuel in het huis aan de Taco Mesdagstraat 37 wonen. Zijn broer Salomon, met wie hij eigenaar is van het confectiebedrijf Menco, woont in de Jan Lutmastraat met Bertha Denneboom, de vrouw met wie hij in 1926 is getrouwd. Hun kinderen heten Manuel en Siny. Als Salomon in 1933 overlijdt, verhuist Carel met zijn gezin van de Taco Mesdagstraat naar de Kraneweg. Weduwe Bertha gaat met haar kinderen in het huis Taco Mesdagstraat 37 wonen. Eind 1939 trekt het Duitse jongetje Alfred Kuhn bij hen in. Hij woont hier tot eind 1942. Op vijftienjarige leeftijd wordt hij weggevoerd. Hij heeft de oorlog niet overleefd.
Bertha en haar kinderen zijn in maart 1943 ondergedoken en hebben het wel gered. Dit geldt niet voor Carel, Wilhelmina en Emanuel. Zij zijn in Auschwitz omgebracht. Dochter Carolina heeft de oorlog overleefd. Na de oorlog was het huis langere tijd een opvanghuis voor terugkerende Joden. Bertien Minco, kleindochter van Salomon en Bertha Minco, vertelt over het leven van haar familie, en over hoe de oorlog ook een schaduw werpt over het leven van de generaties die na de oorlog opgroeien. Het is ook het thema van haar zojuist verschenen boek Liever niet op reis.