Wijkwebsite Schilderswijk Groningen
voor Kostverloren en de Schildersbuurt

  • Slider_01.jpg
  • Slider_02_Kostverloren.jpg
  • Slider_03.jpg
  • Slider_04_Kostverloren.jpg
  • Slider_05.jpg
  • Slider_06_Kostverloren.jpg

poster gbdb 2016 2016 02 14 110KBVertrouwd: "hetzelfde recept"

Nieuw: "op zondag" en "de  wetenschap doet mee"

Naast bloeiende bomen, nestelende vogels, en lammetjes in de wei hoort bij april de mogelijkheid om kennis te maken met allerlei culturele verrassingen dichtbij huis. Althans, als je ‘bij ons in de buurt’ woont. Inmiddels een vertrouwd fenomeen: Gluren bij de Buren. Vertrouwd, want in grote lijnen blijft het recept hetzelfde. Op allerlei locaties in Kostverloren en in de Schildersbuurt (te herkennen aan de gele ballonnen vóór en posters op de deur en te vinden op de in deze wijkkrant afgedrukte kaart), kan genoten worden van allerlei creatieve, culinaire, muzikale en andere bijzondere dingen waar je anders gemakkelijk aan voorbij zou lopen. Toch is editie 2016 van Gluren bij de Buren op een aantal punten anders.

Voor het eerst is het evenement georganiseerd op zondag. De gedachte daarachter is dat op zondag mogelijk nog meer mensen de gelegenheid hebben om te gaan ‘gluren’ . Anders dan de eerdere versies is ook dat voor het eerst het onderwerp ‘Wetenschap‘ meedoet. Twee in de wijk wonende hoogleraren vertellen over hun vakgebied.

Dit zijn de Buren waar u mag Gluren

plattegrond met gluuradressen 2016 def 125KB

programma gbdb 2016 def2 page1

Wat is er verder te zien, te horen en te beleven

Voor kinderen

Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een speurtocht op te halen bij de winkel van Jan (A), de bouw van een dierenhotel (E) en spelletjes bij Tuin in de Stad (D)

Muziek

Klassieke muziek kunt u in het SKLO aan de Kraneweg 33 gaan luisteren (N). Daar zingt ‘ Il Limoncelli ‘, een muzikaal kwintet van drie heren en twee dames, om twee en drie uur liederen van o.a. Dowland, Monteverdi, Parsons en Poulenc.

Draaiorgelliefhebber Erik Mertens demonstreert in een garagebox aan de Friesestraatweg 24 B1(C), zijn verzameling. Een aantal kleine draaiorgeltjes heeft hij zelf geconstrueerd evenals de draaiorgelmuziekboeken. U kunt de hele middag bij hem terecht om de instrumenten te zien en te horen.

Op Herman Colleniusstraat 62 (B) laat een trio met de werknaam DiLouKa, bestaande uit een zingende contrabassist, een drummende sopraansaxofonist en een keyboard spelende gitarist, om een en twee uur eigen werk en al bestaande jazz- en popliedjes horen.

Kunst

Voor beeldende kunst zorgt Djoe Postma op H.W. Mesdagstraat 26 (L). Ze maakt geboetseerde beelden, pastels en gouaches van mensen en landschappen. Haar werk kan de hele middag op dit adres bekeken worden.

Wilt u zelf iets doen met textiel dan is “ Naaiatelier benee’ gevestigd in een van de atelierwoningen van Nijestee, in het souterrain van Rembrandt van Rijnstraat 210 (F) mogelijk een goede keuze. Iedereen, jong en oud, is tijdens Gluren bij de Buren uitgenodigd om hier, samen met Zoë Zernitz, met stofjes aan de slag te gaan en samen textielportretten te maken om de wijk een gezicht te geven. Gewoon een kijkje nemen kan natuurlijk ook.

Liesbeth Cavé, filosoof, dichter en conceptontwikkelaar neemt u in de wijkboomgaard tussen de Friesestraatweg en de Rembrandt van Rijnstraat (t.o. Rembrandt van Rijnstraat 300) (E) mee in een bijzonder project. De bouw van een eerste klas dierenhotel. De wijkboomgaard staat op het veld waar ook de blauwe klok staat (vlakbij oud-Kostverloren) en loopt door tot het pad bij het transformatorhuis bij de bushalte. Dit jaar wordt in het kader van Gluren bij de Buren een hotel gebouwd voor egels en insecten. Bijen, vlinders, hommels en egels hebben het tegenwoordig moeilijk en zijn geholpen met een driesterren beestenhotel op een plaatsje in de zon. Met zoveel mogelijk hulp wordt het hotel prachtig. Vooral kinderen van harte welkom! Liesbeth is de hele middag aanwezig

Geschiedenis en architectuur in de wijken

Bent u geïnteresseerd in geschiedenis van en architectuur in de wijken? Dan kunt u op H.W. Mesdagplein 16 (K), afgebeeld op de cover van deze wijkkrant, meedoen aan een rondleiding. In dit prachtige pand, tevens Rijksmonument, zijn veel authentieke elementen bewaard gebleven. De rondleiding wordt gegeven door de huidige bewoners Malinka Bakker en Chris Bos. Om half 2 geeft Gonny Fournier, glaskunstenares en restaurateur op dit adres een presentatie over glas in lood in de Schildersbuurt.

Meer dan een eeuw geleden was de in onze wijk gevestigde meubelfabriek Huizinga een begrip. Ontwerpers en fabrikant waren beroemd en wonnen prijzen. Het Veenkoloniaal Museum wijdde er recent een tentoonstelling aan. De originele directiekamer van deze ooit vermaarde fabriek kan bezichtigd worden op Westersingel no 12 (M). De huidige bewoner, Jola Meijer, laat u die zien en Fred Ootjers, samensteller van de tentoonstelling toont beelden en vertelt over de geschiedenis van de fabriek. U kunt er om half twee, half drie, half vier of half vijf een kijkje gaan nemen en de verhalen horen.

Recentere geschiedenis, de jaren 50 van de vorige eeuw, kunt u beleven onder een flat aan de Jacob van Ruysdaelstraat , portiek 13-23 (G). Harma Rutgers, voormalig wasinstructrice, neemt u mee naar een tijd waarin een wasmachine nog een luxe was. Het gebruik van een gemeenschappelijke waskelder, een voorziening passend in de tijd van wederopbouw, was naast het gebruik van de machines, bedoeld als ontmoetingsplaats voor vrouwen. Harma Rutgers is de hele middag aanwezig en kan uit de eerste hand vertellen over haar belevenissen als wasinstructrice. Verder zijn er foto’s te zien uit deze periode.

Nieuw: Wetenschap

De wetenschappelijke bijdrage aan deze editie van Gluren bij de Buren wordt geleverd door hoogleraren Ingrid Molema en Marianne Rots. Ingrid Molema is hoogleraar Farmacologie aan het UMCG en vertelt over de rol van bloedvaten in de groei van tumoren. Het begrijpen van het (wan)gedrag van deze bloedvaten geeft mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen van kanker. Marianne Rots (hoogleraar moleculaire epigenetica) zal het "concert der genen" uitleggen: hoe het kan dat alle cellen in iemands lichaam hetzelfde DNA hebben, maar dat ieder celtype zich zo anders gedraagt. De relatie tussen deze epigenetische regulatie, ziekten zoals kanker en de (on)mogelijkheden om hierin in te grijpen komen aan de orde en de vraag of de maakbare mens binnen handbereik is. Denk niet dat deze onderwerpen ‘ te bèta’ voor u zijn, beide dames zijn ervaren in het presenteren van deze materie op voor leken toegankelijke wijze. Om kwart voor twee en om drie uur geven ze hun minicolleges op H.W. Mesdagplein 8 (J).

Zelf aan de slag

Tuin in de Stad, op Friesestraatweg 137 (D) is ‘s middags open. Vanaf twee uur kunt u meehelpen en is er uitleg over de filosofie van het Free Café, in deze (helaas verdwijnende) voorziening. Vanaf 18.00 uur kan er gratis meegegeten worden. Voor kinderen worden er (bord)spelletjes georganiseerd. Bij belangstelling is er een open podium. U kunt zich aanmelden bij Frans Kerver (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel: 06-51962463).

Het gezondheidscentrum aan het Hoendiep opent haar deuren van twee tot vier uur. U kunt deze uren gebruiken door mee te doen aan een rondleiding, en te kijken hoe medicijnen gemaakt worden of door zelf actief worden. Een recept klaarmaken, een verband aanleggen of andere interessante dingen doen, het kan allemaal.

Kennismaken met studenten(leven)

Het SKLO ( Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties) aan de Kraneweg 33 (N) opent niet alleen haar deuren voor het muzikale kwintet, Il Limoncelli, maar ook voor publiek. U kunt de hele middag kennismaken met alle levensbeschouwelijke studentenorganisaties die aangesloten zijn.

Wilt u wel eens weten hoe het er toegaat in een gewoon studentenhuis dan kunt u een kijkje nemen op H.W. Mesdagstraat 57, (I) waar ach studenten samenwonen.

Een nieuw restaurant en een oud café

Pas geopend in de wijk is ‘de winkel van Jan’ , op de hoek van de Jan Lutmastraat en de Herman Colleniusstraat (A). Een restaurant waar ook smakelijke maaltijden af te halen zijn. Marjan Jager realiseerde dit project via crowdfunding. Ze is de hele middag open om daarover aan geïnteresseerden te vertellen. U kunt er natuurlijk iets eten.

Op dit adres kunt u de speurtocht door de Schildersbuurt ophalen voor of samen met uw kinderen.

Aan het eind van de middag opent café Westend aan de Friesestraatweg 41 (O) haar deuren om de deelnemers de gelegenheid te geven om bij te komen van alle activiteiten ervaringen uit te wisselen en anders bewoners uit de wijken te ontmoeten.

 

Het organiserend comité, bestaande uit Marleen Dohle, Bina Waijer, Paul Schuddebeurs, Ria Derlagen, Joke Sinnema en Harriet de Jonge wenst u een inspirerende en aangename middag toe.